Dette indlæg har været læst 14084 gange!

Mange af os elite atletikudøvere (host host) har oplevet det at svede. Men hvorfor sveder vi?

Andre dyr, såsom for eksempel hunde sveder ikke. Er der en grund til det?

Sidst men ikke mindst, hvorfor sveder flodheste, og hvorfor er deres sved rødt?

Sved er produktionen og fordampningen af væske, som hovedsageligt består af natriumklorid (husholdningssalt).

Sveden udsonderes ud af hudens svedkirtler hos pattedyr. Mennesket har mange svedkirtler, hvorimod hunde ikke har særligt mange (mere om det senere). For de teknisk interesserede, så består sveden primært af kemikalierne 2-metylfenol (o-cresol) og 4-metylfenol (p-cresol). Herudover er der det bakteriedræbende stof dermicidin.

Hvorfor sveder pattedyr? Det er meget forskelligt fra pattedyr til pattedyr. Den mest sete form er dog, at sved hjælper med at regulere kroppens temperatur. Fordampningen af sved fra hudens overflade har en kølene virkning. Mennesket sveder oftest når det er varmt, eller musklerne i kroppen bliver opvarmet på grund af fysisk aktivitet. Sved tiltager desuden ved nervøsitet og aftager ved kulde.

Men hvorfor stønner vi så også? Det er igen med til at hjælpe kroppens temperaturregulering. Når vi stønner, fordamper vi vand fra den fugtige mundhule og svælget. Det er denne teknik som hunde bruger til at regulere deres krops temperatur. De sveder nemlig ikke. Det er ikke fordi de ikke kan, men de bruger den anden teknik. Hunde har meget få svedkirtler i forhold til mennesket, så de ville aldrig opnå den samme temperaturregulerende effekt som mennesker.

Flodheste. Fascinerende dyr. En af de fascinerende ting ved flodheste er, at de sveder rødt. Flodheste kan stå dagen lang i solen uden af blive solforbrændt, selvom solen bager direkte ned på huden af flodhesten. Hvordan kan det lade sig gøre? Jo, det kan det fordi de sveder. Men deres sved har en speciel funktion. Sveden reflektere nemlig solens stråler.

Når flodheste sveder, er sveden i begyndelsen farveløs. Herefter bliver den orange, og til sidst bliver sveden solid rød-brun. Når sveden er rød-brun virker sveden bedst som funktion til at reflektere sollys.

Forskere har desuden overvejet at lave solcreme hvori der er flodhestesved – lækkert!