Dette indlæg har været læst 14757 gange!

Et spørgsmål som har forundret mange igennem årenes løb.

Hvorfor kigger tennisspillere på boldene? De er da vel af samme mærke, og derved burde de også være lige gode, eller hvad?

Kigger de på den flotte farve? Trykke de på dem for at mærke, hvilke der er hårdest?

Ingen af disse er forklaringen. Det har alt sammen noget at gøre med aerodynamikken.

Når professionelle tennisspillere slår på bolden, så hårdt som de gør, så er det de mindste forskelle, som kan gøre at bolden flyver enten væsentligt hurtigere eller væsentligt langsommere.

Hvis man kigger på en tennisbold, består bolden af gul filt, der er opdelt i to områder med hvide linjer som adskillelse. På en ny tennisbold sidder filten stramt rundt om bolden. Efter et par spil med bolden bliver filten revet løs og filen begynder at skabe vindmodstand, da filten ikke sidder stramt rundt om bolden. Hvis filten skaber vindmodstand, betyder det at bolden vil rejse langsommere igennem luften.

Når spillere kigger på bolden, er det for at se på hvilke bolde, hvor filten sidder mest stramt – sådan er det oftest. Selvfølgelig, hvis spilleren ønsker en langsom bold, er det bolden, hvor filten sidder mest løst der vælges.

Så kan man spørge sig selv: Hvorfor så ikke vælge de gamle bolde, hvor der nærmest ikke er mere filt på bolden, og derved intet som kan skabe vindmodstand?

Når boldene er så slidte, er de ofte også blevet så flade at de ikke er til at spille med. Ligeledes er det ikke muligt at skrue bolden som ønsket, da strengene på ketcheren ikke kan få ordenlig friktion med tennisbolden, da filten gør det muligt at få denne friktion.