Dette indlæg har været læst 8802 gange!

Kender du det, når den der sang, igen og igen bliver spillet i radioen. Den er egentlig ikke ret god, men alligevel sidder den fast oppe i knolden?

Sangen har brændt sig fast – og det er ofte virkeligt irriterende!

Men hvorfor brænder en sang sig fast? Sker der noget på et biologisk niveau, eller er det alt sammen psykologisk?

Umiddelbart ved jeg ikke om der  sker noget psykologisk – så jeg vil fokusere på det biologiske. Hvis der mangler noget, så som det psykologiske, skal du være meget velkommen til at kontakte os med din viden!

Den biologiske forklaring på fænomenet, ligger sig op af den måde ord og lyde lagres i hukommelsen­ på. Hjernen bruger den fonologiske sløjfe (med andre ord, et område i hjernen som er formet som en sløjfe) til at afspille og genhøre et ord eller en lyd mange gange. Når et ord eller en lyd af blevet afspillet og genhørt nok, printer denne sig fast. Derved kan man opleve, at lyden pludselig afspillet i hovedet, selvom man egentligt ikke høre sangen. Sangere og andre kunstnere bruger denne sløjfe utroligt meget, da den fonologiske sløjfe gør alt for ikke at glemme et ord eller en lyd. Derved er det “nemt” for en sanger at huske sine tekster når der også er lyd på.