Græder du når du skærer løg?

Dette indlæg har været læst 7783 gange!

Kender du det, når du skærer løg begynder du at græde? Har du undret dig over hvorfor det sker ved løg, og ikke sker når du skærer i andre fødevare? Når du skærer i et løg, frigives enzymer ved navn allinaser. Allinaser reagerer herefter med de svovlholdige aminosyrer i løget,  hvorefter der dannes et stof ved navn syn-propanethial-S-oxid.

Dette stof er en gas. Når denne gas når øjets hornhinde, sendes der signaler til hjernen som giver hjernen besked på at producere græder når man skærer løgtåre. Det sker fordi at der er noget fremmet i øjet. Hvis du har fået et hår eller andet fremmedlegeme i øjet, begynder du også at producere tåre. Det er for at beskytte øjet og for at vaske fremmedlegemer ud.

Hvordan undgår du at græde når du skærer i løg?

Hvis enzymernes egenskaber ændres i løget, så vil stoffet syn-propanethial-S-oxid ikke længere blive dannet. Enzymernes egenskaber kan bl.a. ændres ved at opvarme løget inden der skæres i det.

 

kilde: http://illvid.dk