Dette indlæg har været læst 9938 gange!

Spørgsmålet er klassisk. Hvorfor lugter mine egne prutter bedst? Ville mine egne prutter lugte bedst i en blindtest?

Spørgsmålet er et af de store blandt os som holder af ligegyldig viden. Efter noget reseach har vi her på ligegyldigviden.dk kommet frem til følgende konklussion.

Der er ingen forskere, som konkret har forsket i prutter eller prutlugte. Derfor er det svært at sige hvorfor vores egne prutter lugter bedst. Dog har flere forskere med speciale i lugt og vores opfattelse af lugt kommet med nogle udtalelser. Ligeledes har nogle hjerneforskere prøvet at give deres svar på, hvorfor vi opfatter vores prutter som “bedre lugtende” end andres.

Troels Wesenberg Kjær er hjerneforsker på Klinisk Neurofysiologisk Klinik på Rigshospitalet. Han har forklaret, at det ofte har noget at gøre med at hjernen er særlig effektiv til at bearbejde informationer om os selv og vores krop. Man sluger fx gerne sit eget spyt. Får man fortalt at det er en andens spyt man skal sluge, er det noget helt andet.

Hjernen genkender altså lugten og fortæller os derfor “at denne lugt kender jeg, så den er jeg tryk ved”. Det samme gælder desuden synet. Troels Wesenberg Kjær mener altså at der er en psykologisk forklaring.

Peter Bytzer (overlæge på Køge Sygehus, ph.d. og professor i mave-tarmsygdomme) fortæller at det næppe har noget med pruttens kemiske egenskaber at gøre, som gør den tiltalende for ejermanden.

99% af luften fra prutter der kommer fra tarmen er nemlig luftfri. At en prut lugter, skyldes ofte det vi har spist. Luften stammer fra bakteriel nedbrydning af rester af fordøjet mad, bl.a. kostfibre. Det er små mængder svovlgasser som produceres, og derved får luften til at lugte.

Mange har oplevet at prutter lugter forskelligt. Det kommer alt sammen an på hvad vi har spist og hvor godt vores tarmsystem har nedbrudt denne.