Dette indlæg har været læst 18553 gange!

Hvorfor mennesket gaber, findes der faktisk ikke en enkelt videnskabelig forklaring på. Der er dog flere teorier på hvorfor at vi som mennesker gaber.

Den teori man oftest hører, er at hjernen har brug for luft, eller os forbinder man gaben med søvn. Ingen af disse er korrekte. Man ved med sikkerhed at man ikke gaber når man sover, derved har gaben intet med søvn at gøre.

En af teorierne  som forskere arbejder med, er at musklerne strækkes. Du kender følelsen af at have siddet stille for længe. Så har benene behov for at blive strækket. Det samme sker med kæbemusklerne. Hvis de ikke er blevet brugt i en længere periode, så skal de strækkes.

En anden teori er at der udskilles et stof ved navn dopamin, som er mere kendt som hjernens velvære stof. Gab giver nemlig følelsen af velvære, og det er fordi at dopamin udledes i hjernen.

Derudover så ved man også med sikkerhed at gab smitter. Ikke ligesom en virus eller bakterier gør, men ligesom smil og surhed gør. Det er noget psykologisk i mennesket som gør at visse faktorer smitter – ligesom smil gør.

 

Kilde: videnskab.dk